De geschiedenis van “Ons Dorpshuis” in Westeremden gaat terug tot 1535, toen op last van pastoor Hercules van Ewsum op grondgebied van de pastorie, een kosterij werd gebouwd. Voordat deze kosterij in 1916 door de gemeente Stedum van de Nederlands Hervormde Kerk te Westeremden werd gekocht, had dit gebouw ongeveer 4 eeuwen lang dienst gedaan als kosterij, maar ook gedeeltelijk als schoolgebouw.
In 1922 heeft de gemeente Stedum het laten verbouwen als onderwijzerswoning. Nadat deze verbouwing was voltooid is het gebouw met de sloop bedreigd. Dit heeft Ds. Ten Broek weten te voorkomen door het in 1923 te kopen op een publieke verkoping. Het pand werd vervolgens als dorpshuis gebruikt.
Bewogen door armoede en werkloosheid is Ds. Ten Broek samen met anderen begonnen met clubwerk, tevens met de bedoeling de jeugd van de straat te houden. Er kwamen cursussen in koken en huishoudelijk werk en handenarbeid. Verder werd er eens per maand een lezing gehouden. Toen de kosten te hoog werden voor Ds. Ten Broek, is het dorpshuis in een stichting omgezet tot “Stichting Ons Dorpshuis”. De boeren uit de omgeving hadden de aandelen van de Stichting en alleen de stichters konden het bestuur vormen. Tegenwoordig is er een dagelijks- en een algemeen bestuur.
In 1973 is het gebouw gerestaureerd en als oudste dorpshuis in de provincie Groningen op 28 mei 1973 heropend door gedeputeerde A.Post. Op 7 juni 1973 bracht koningin Juliana een bezoek aan Westeremden, waar zekoffie dronk in het Dorpshuis en een tentoonstelling van Henk Helmantel in Jachin bezocht. Daarna ging ze naar de Eemshaven om die te openen. Voor het dorpshuis staat het kunstwerk ‘Koe met kind’ van de plaatselijke kunstenaar Jan van Baren (1942-1995). Hij maakte vooral figuratieve beelden van steen, brons, hout en combinaties daarvan. Van de kunstenaar staat veel werk -meest dierfiguren- in de stad Groningen.